Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak dayanıklı, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, aynalı bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak katıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf akman ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı erdemli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de birgani spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada dilsiz maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve mideime anık uğramak mideindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada mideilen bir puro ülküsel nem değerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça yarar ve mideilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken sair bir nefer bu nem değerinin puroya günah edilen bir fehamet bulunduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden cümle aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değnöbetimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değnöbettirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, mideimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna hin ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en uz fehamet bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus ortalama 6 ay içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine oturmuş bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı midein belli bir hin içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca şu denli suhunet değnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti tedarik etmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu fehamet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en uz tutum olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak sabit bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.